Brug bevægelse til inklusion
i skoler og dagtilbud
Når bevægelse bliver en integreret del af skoledagen, øges både læring, trivsel og sundhed – også for elever med fysiske eller psykiske handicap. Denne guide samler den nyeste viden og praktiske anbefalinger til lærere, pædagoger, ledere og embedsfolk, der ønsker at skabe et inkluderende læringsmiljø med fokus på bevægelse.
”Inklusion handler om, at alle børn er aktive deltagere i og medskabere af fællesskabet, at alle børn bliver mødt dér, hvor de er, og at undervisningen tilrettelægges, så den giver de bedste betingelser for, at alle udvikler sig og lærer mest muligt” (Rådet for Børns Læring, 2014).
”Ansvaret for inklusion bliver placeret på flertalskulturen og ikke blandt de elever, som man ønsker at inkluderet. ” Problemet” vil derfor ikke være iboende barnet selv, men være opstået i mødet mellem den enkelte elev og dennes omgivelser” (Telter, 2015).
Hvorfor er bevægelse afgørende for inklusion?
Kognitiv gevinst: Bevægelse forbedrer impulskontrol, opmærksomhed og eksekutive funktioner.
Social trivsel: Fysiske aktiviteter giver fællesskabsfølelse og reducerer isolation.
Differentieret læring: Kropslig forankring gør abstrakte begreber konkrete, især for elever med særlige behov.
Faktum: Elever med handicap deltager markant mindre i idræt og bevægelsesaktiviteter (Danske Handicaporganisationer, 2020).
4 centrale faktorer skal opfyldes for at lykkes med inklusion
Viden: SkoleRo tilbyder evidensbaserede øvelser og guider fagpersoner i brugen af bevægelse og mindfulness. Dette styrker den pædagogiske praksis og skaber tryghed for personalet.
Mindset: SkoleRo bidrager til at udvikle et inkluderende mindset hos lærere og pædagoger ved at tilbyde enkle redskaber, som virker i praksis. Når personalet oplever succes med alle børn, styrkes troen på, at inklusion er muligt.
Ressourcer: SkoleRo minimerer behovet for forberedelse og dokumentation. Det giver mere tid til arbejdet med børnene og mindsker belastning og stress hos personalet. Samtidig skaber det en bedre udnyttelse af eksisterende normering.
Elevgruppen: Med SkoleRo arbejder hele klassen eller børnegruppen med samme aktivitet – men med individuelle indgange. Øvelserne er farvekodede efter trivselstema, så børnene selv vælger ud fra oplevet behov, uden at føle sig udstillet. Det skaber respekt, deltagelse og medansvar i fællesskabet.
Inklusion er en kompleks og vigtig kommunal opgave. SkoleRo tilbyder en skalerbar, bæredygtig og dokumenteret løsning, der gør det muligt at arbejde systematisk og effektivt med trivsel, inklusion og læring i dagtilbud og skoler. Ved at kombinere evidens, digital understøttelse og pædagogisk praksis er SkoleRo et redskab, der sikrer resultater – både for børn, personale og den samlede kommune.
I Danmark er skolerne forpligtet til at arbejde med inklusion, og skal/kan følge en række konventioner og erklæringer som:
Salamanca-erklæringen: Salamanca-erklæringen fra 1994 vedrører alle børn og unges ret til uddannelse. Erklæringen, som er udarbejdet af 92 lande (inklusiv Danmark), fastslår bl.a. at skolen skal være tilgængelig for alle - dvs. skolen skal tilpasse sig den enkelte elev, og hensynet til elevens behov - uanset hvad det måtte være - skal stå forrest. Erklæringen rummer desuden principper, politik og praksis for specialundervisning (Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet).
FNs Handicapkonvention: FNs Handicapkonvention skal grundlæggende sikre, at mennesker med handicap har de samme menneske- og frihedsrettigheder som andre. Konventionen indeholder en række generelle principper, som bl.a. vedrører friheden til at træffe egne valg, fuld deltagelse i samfundet samt respekt for forskellighed. Danmark har været omfattet af konventionen siden 2009 (Kilde: Det centrale handicapråd).
FN-konvention om barnets rettigheder:
FN-konvention om barnets rettigheder blev vedtaget i 1989 og ratificeret i Danmark i 1991. Som navnet lyder skal denne konvention sikre barnets tarv og rettigheder, hvilket bl.a. gælder hensyn til, anerkendelse af og respekt for børns behov (Kilde: Udenrigsministeriet)
Ifølge Folkeskoleloven skal undervisningen i den danske grundskole planlægges og tilrettelægges, så alle elever har mulighed for at udvikle sig fagligt, alsidigt og socialt, og desuden trives i skolens faglige og sociale fællesskaber. Helt grundlæggende, skal Folkeskolen altså tilgodese alle elevers læring og trivsel. Samtidig skal børn og unge med særlige behov inkluderes i den almindelige undervisning, og hvis dette ikke lader sig gøre tilbydes den rette støtte og hjælp – fx via specialundervisningstilbud (jf. §3, stk. 2).
Undervisningen skal altså tilrettelægges så elever med særlige behov kan inkluderes og deltage på lige fod med deres klassekammerater – det kan fx gøres gennem undervisningsdifferentiering, forskellige typer af hold- og gruppedannelse samt supplerende undervisning. Samtidig kan tolærerordninger og undervisningsassistenter, understøtte både inklusion af den enkelte elev i den almindelige undervisning samt den samlede klasse. De elever, der har brug for yderligere støtte, end den de kan opnå gennem fx undervisningsdifferentiering, skal tilbydes supplerende undervisning og/eller faglig støtte (Folkeskoleloven, §3, stk. 2).
Bevægelse i skolen
Bevægelse i skolen har veldokumenterede, positive effekter på børn og unges læring, trivsel og sundhed. Særligt elever med særlige behov – fx fysiske eller psykiske handicap – har gavn af daglig fysisk aktivitet, fordi variationen giver dem mulighed for at lære gennem kroppen. Bevægelsesbaseret undervisning styrker impulskontrol, fastholder opmærksomhed og forbedrer centrale eksekutive funktioner som planlægning og adfærdsregulering.
Selvom kravet om 45 minutters daglig bevægelse fra skolereformen i 2014 er ophævet, efterspørger både elever, lærere og pædagoger fortsat en varieret skoledag med fysisk aktivitet.
Udfordringen er at tilrettelægge inkluderende bevægelsesaktiviteter, der omfatter alle elever – også dem med handicap – men gevinsten er et mere motiverende læringsmiljø, højere fagligt udbytte og stærkere social sammenhængskraft.
SkoleRo: den praktiske løsning til inkluderende bevægelse
Med SkoleRo får skoler en komplet pakke, der omsætter forskningen i bevægelse og inklusion til daglig praksis:
Strukturerede aktivitetsforløb – didaktisk gennemprøvede øvelser, der kan tilpasses alle klassetrin og funktionsniveauer.
En løsning med illustrationer og faste rammer, der sikrer forudsigelighed og tryghed for eleverne.
Ledelsesdashboard – dokumenterer elevdeltagelse og gør det let at følge op på skolens inklusions- og bevægelsesmål.
Resultatet er et inkluderende læringsmiljø, hvor børn og elever – uanset forudsætninger – kan deltage aktivt, opleve mestring og udvikle sig både fagligt og socialt.
Kort sagt: SkoleRo gør det enkelt at fastholde en varieret skoledag med bevægelse, reducere barrierer for elever med særlige behov og styrke skolens samlede læringskultur.
Refleksionsøvelse til at komme godt i gang
Her er 3 spørgsmål I kan bruge til at reflektere og omsætte din viden om bevægelsesaktiviteter og inklusion af elever med særlige behov. Tag eventuel spørgsmålene med til næste teammøde og lav dem i fællesskab med dine kollegaer. I er lærere og pædagoger, I ved godt hvad der skal til, og I kan bruge hinanden til at sparre med til at finde svar på de 3 spørgsmål:
1) Find styrker og udfordringer ved jeres skoles inklusionskultur: Lav en liste med styrker og udfordringer
2) Arbejd med dit eget mindset* i forhold til at udvikle inklusionskulturen på jeres skole: Hvad ønsker du at ændre? Hvorfor vil du ændre det? Og hvordan vil du ændre det? Del jeres input i teamet.
3) Bliv klogere på dit eget mindset: hvordan er dit mindset i forhold til bevægelse i undervisningen? Del dine input i teamet
*Et mindset er den grundlæggende måde, vi opfatter og fortolker verden på, og som dermed styrer vores tanker, følelser og handlinger.