Didaktiske refleksionsspørgsmål til bevægelsesaktiviteter med SkoleRo
Her er didaktiske spørgsmål du kan stille dig selv til brug af bevægelse:
Hvordan kan noget læres med bevægelsesaktiviteter? Hvordan kommer kroppen i spil? Hvem skal lære det? Hvad er klassens forudsætninger og biologisk/mental alder i forhold til at anvende bevægelse?
Vær opmærksom på at med SkoleRo er det muligt at differentiere øvelserne, uden at børnene eller eleverne bliver gjort opmærksomme på det
Igangsættelse og formidling
Hvordan vil du være tydelig, konkret og kropslig i din formidling? Brug SkoleRos rammer for at facilitere processen med bevægelse som aktive pauser, deltag og vis med egen krop hvordan øvelserne laves. Hvordan vil du imødekomme, at dine elever har behov for at kende fx holddeling, omgivelserne og lektionsplanen for aktiviteterne? Du kan anvende SkoleRos farvekoder til at inddele elever efter deres individuelle behov for bevægelsesstimuli der fordrer fysisk og mental sundhed. Du kan anvende SkoleRos visuelle elementer til at illustrere øvelser. Bruge SkoleRos faciliteringsplanlægning af den gode aktive pause fra høj til lav arousal.
Feedback
Hvordan vil du give feedback, således at det understøtter og forbedrer elevernes (gruppen og den enkeltes) læring og trivsel? SkoleRo opfordrer til at lade eleverne udføre den valgte øvelse i den kategori du har udvalgt. Hver 14. dag anvender du SkoleRos trivselsmåling med WHO 5 spørgsmål, hvor du ser klassens trivselsudvikling baseret på dine erfaringer de sidste 14 dage. Det giver anledning til en dialog med klassen, hvor de enkeltvis kan komme til dig i plenum eller på et udvalgt tidspunkt for feedback. Hvordan vil du muliggøre, at dine elever får mulighed for at give hinanden feedback? Du kan anvende SkoleRos kategori venskab og samtalemateriale som mulighed til at få svage sider frem i lyset og vende dem til refleksion og forbedring af egen potentiale.
Drivkraft og interaktion
Hvordan vil du arbejde med at stille høje, men realistiske forventninger til alle dine elever? SkoleRo opfordrer til at du fokuserer på at der ikke er et facit, men at processen og kontinuitet, selve rejsen, er vigtig. Det kræver at du som lærer bliver ved med at anvende SkoleRo. Du kan anvende SkoleRos trivselsmåling hver 14. dag til at måle udvikling og tage hånd om de svageste kategorier med SkoleRos anbefalinger samt anvende trivselsstatus som tjek ind. Hvordan giver du alle dine elever (med)ansvar og mulighed for at hjælpe hinanden? Arbejder med kategorien venskab samt giver refleksionsøvelser i grupper.
Fokus
Hvad er det underliggende perspektiv i din aktivitet – inklusion/alle er med for at kunne være et fokus? Fokus er at tilbyde samme rammer med individuelle øvelser for at alle kan være inkluderet i SkoleRo. Hvilken betydning har dit valg af fokus for den øvrige tilrettelæggelse af undervisningen? At alle bliver stimuleret individuelt for at få mere tid til faglig fordybelse.
Rummet (stuen/klassen)
Hvordan arbejder du med, at alle dine elever føler sig trygge i rummet og omgivelserne? SkoleRo anbefaler at følge vores instruktioner for klare rammer til at bruge bevægelse, samt at du er aktiv sammen med eleverne. Hvordan minimerer du mængden af forstyrrelser i rummet? Hvordan minimerer du forstyrrende sanseindtryk for eleverne? SkoleRo anbefaler at du følger vores instruktioner for klare rammer til at bruge bevægelse samt du i udvælgelsen af øvelser anvender din intuition og viden om den enkelte elevs behov og udfordringer.
Relationer
Hvordan vil du arbejde med aktivitetens relationer, således at alle dine elever oplever tryghed? SkoleRo anbefaler at du anvender vores instruktioner samt er aktiv sammen med eleverne. Hvordan påtager du dig ansvaret for, at alle dine elever oplever tillid og fælles ansvar, når de skal være flere sammen?
Retningslinjer: Hvordan vil du tydeliggøre aktivitetens retningslinjer overfor eleverne? Hvordan vil du skabe så lige muligheder som muligt for alle dine elever med retningslinjerne? Vil du arbejde med særregler – i så fald hvordan?
Rekvisitter
Hvordan kan du gøre brug af rekvisitter, så det understøtter alle dine elever i at deltage i aktiviteten? Hvordan kan brugen af rekvisitter give nogle af dine elever en fordel eller ulempe? SkoleRos øvelser er skabt med henblik på at bruge kroppen uden redskaber, dog kan stole og borde tages i brug i enkelte øvelser. Det giver en fordel for elever som har særlige behov.
Kroppen
Hvordan imødekommer du, at bevægelsesformerne i aktiviteten passer til alle dine elevers læringsforudsætninger? Hvordan arbejder du med, at alle dine elever ikke bliver konfronteret med en kropslig begrænsning i aktiviteten?
Tid
Hvordan er du tydelig omkring aktivitetens varighed? Hvordan understøtter du dette i undervisningens struktur? Hvordan vil du imødekomme de elever, der har særlige behov.
Hent inspiration til didaktiske overvejelser
Førskole og indskoling
Kendetegn: Legende tilgang, kropslig læring, behov for variation og pauser.
Didaktiske overvejelser:
1. Hvad er målet med bevægelsen? Skal bevægelse bruges som læringsstrategi (fx tal-hop på gulvet), som pause (fx dans) eller som socialt samspil?
2. Hvordan understøtter bevægelse børnenes læring?Kan en dansk eller matematikopgave kobles med bevægelse? Understøtter bevægelsen sprogtilegnelse, sanse motorik eller sociale færdigheder?
3. Hvilken type bevægelse er egnet? Legende, tryg og overskuelig bevægelse med klare rammer.
4. Hvordan passer det til børnenes udvikling? Børn i indskolingen har brug for struktur og rutiner i bevægelsesaktiviteterne. Brug fantasi, leg og historiefortælling.
5. Hvordan organiseres det praktisk? Har jeg plads i klassen eller skal det foregå ude?
6. Hvordan evalueres effekten?
Er børnene mere fokuserede efter bevægelsen? Styrkes relationerne?
Mellemtrinnet
Kendetegn: Øget koncentrationsevne, men stadig behov for bevægelse. Interesse for regler og
samarbejde
Didaktiske overvejelser:
1. Hvordan kobles bevægelse til fagligt indhold? Brug fx "løb og find svar" i matematik, ordstafet i dansk eller naturfaglig skattejagt.
2. Hvordan motiveres eleverne gennem bevægelse? Aktiv læring kan skabe motivation og variation. Overvej samarbejdslege.
3. Hvordan sikres læring under bevægelse? Planlæg med tydelige mål og instruktion. Er der refleksion eller opsamling efter aktiviteten?
4. Hvordan balanceres leg og læring? Vær opmærksom på at bevægelse både kan være sjov og læringsfremmende. Brug fx kroppen som model til forståelse (fx brøkdele eller grammatik).
5. Hvordan understøttes fællesskab og trivsel? Brug bevægelse som social lim og til at skabe struktur og ro.
Udskolingen
Kendetegn: Øget selvbevidsthed, pubertet, behov for meningsfuldhed og medindflydelse.
Didaktiske overvejelser:
1. Hvordan gøres bevægelse meningsfuld for de unge?Præsenter formål tydeligt: fx bedre fokus, styrket hukommelse eller stressreduktion.
2. Hvordan sikres elevinddragelse? Lad eleverne vælge eller udvikle aktiviteter – fx i dansk: dramatiser en tekst eller historie: gengiv et historisk slag.
3. Hvordan imødekommes forskellighed og grænser Bevægelse skal kunne differentieres. Undgå pres og vær opmærksom på kropslig
usikkerhed.
4. Hvordan kobles bevægelse til læringsmål?Fx læringsspil, stationstræning i fagene, eller mindful bevægelse som optakt til skriftligt
arbejde.
5. Hvordan evalueres og reflekteres der over bevægelse? Kan eleverne mærke, at de bliver mere fokuserede?