Logo
Log ind på mit SkoleRo
Logo
Log ind på mit SkoleRo

SkoleRo – En digital trivselsløsning baseret på TUM-modellen

SkoleRo er udviklet til dig, der som lærer, pædagog, leder eller embedsmand ønsker en evidensbaseret, helhedsorienteret løsning til at styrke fysisk og mental sundhed hos børn og elever. Med afsæt i TUM-modellen (Talent Udviklings Miljø) forenes økologisk talentforståelse, socialt fællesskab og innovative digitale redskaber i én samlet platform, der gør det lettere at skabe en trivselsfremmende kultur fra dagtilbud til udskoling.

Hvorfor TUM-modellen?

Vores baggrund findes i udvikling af talenter i eliteidræten, og de faktorer der går igen for at kunne fremme talenter. TUM-modellen beskriver de strukturer, relationer og miljøfaktorer, der skal være til stede, for at hvert barn kan udfolde sit unikke talent.

Nedenunder ses hvordan SkoleRo har arbejdet med TUM-modellen og tilpasset den i forhold at SkoleRo anskuer vi det enkelte barn eller elev som et talent. Vi forstår talent som noget unikt og personligt, derfor kan der ikke sigtes mod en one size fits all model med et korrekt facit. I stedet er formålet at hjælpe det enkelte barn og elev til at personlig succes med uddannelse og dannelse gennem sin tid i dagtilbud og skole:

SkoleRo retter fokus mod et økologisk paradigme i talentforståelsen, som ikke handler om de medfødte egenskaber, men derimod de sociale relationer og det miljø og den kultur som er tilstede i dagtilbud, skole og hjemme. Det hægtes godt sammen med sondringen mellem medfødte og tillærte værdier der påvirker hvordan børns livssyn udvikler sig. Der er altså en forudsætning ud fra biologien og evt. særlige behov som er medfødte, men det skal ikke afholde børn og elever fra de institutioner de møder gennem deres opvækst udfordrer deres fysiske og mentale sundhed. Nogle institutioner lykkes med at have børn og elever i god trivsel, både fysisk og psykisk, mens andre ikke gør. SkoleRo har set ind i hvordan børneyoga, mindfulness og bevægelse kan understøtte indlæring i institutioner, så flere børn og elever får lov at opleve personlig succes og være bedst muligt klædt på til uddannelse, arbejde og liv efter grundskolen.

SkoleRo anskuer institutioner ud fra et økologisk holistisk perspektiv. Det betyder at med SkoleRo arbejdes med barnet/elevens relationer i institution samt den kontekst barnet/eleven indgår i. Det er altså alle de personer som omgiver barnet/eleven (fagpersoner, forældre, venner og klassekammerater), som har betydning hvordan den enkelte kan lykkes med at udvikle og mestre færdigheder der giver de bedste muligheder for at forbedre sine livsvilkår på lang sigt. Derved kan man sige, at barnet/elevens fysiske og mentale sundhed fremmes når de indgår i sunde relationer, som skal prioriteres og får støtte fra fagpersoner og forældre som bliver klædt fagligt på til at bistå med bevægelsesøvelser og mindfulnessteknikker.

SkoleRo-softwaren gør det muligt at realisere den trivselsfremmende kultur sådan her:

• Et digitalt redskab som gør det muligt at inkludere elever med særlige behov og/eller udfordring

• Styrke samarbejde og koordinering mellem hjem og institution ved fælles adgang SkoleRo

• Gennemsigtighed i trivsel for hurtigere målrettede indsatser

• Fokus på langsigtet udvikling

• En sammenhængende indsats der følger og udvikler sig med barnet/eleven fra dagtilbud til skole

Det er muligt når fagpersoner og forældre får redskaber til at understøtte hinanden i samarbejdet om barnet/eleven og får mulighed for at arbejde med sig selv og sit eget mindset. Der er brug for ikke kun at kigge på barnet/eleven, men som skrevet tidligere også sociale relationer og kontekst. I SkoleRo hjælper vi også de voksne omkring barnet/eleven ved at give dem adgang til VoksenRo, som er øvelser og aktiviteter der hjælper dem til mere nærvær, ro og mod. SkoleRo hjælper med at finde ind til det mindset som voksne har som vigtige rollemodeller.

Med SkoleRo starter barnet allerede i dagtilbuddet med lege bevægelsesaktiviteter ind, der senere bliver til mestringsstrategier.

I dagtilbuddet kan SkoleRo anvendes til at opnå mål i den styrkede læreplan ved at anvende de forskellige 8 trivselstemaer som dækker over forskellige bevægelsesaktiviteter, lege og mindfulnessteknikker, som gør børnene i stand til at trække på kroppens egne ressourcer samt regulere følelser på en sund måde.

I skolen kan SkoleRo anvendes som aktive pauser eller til at understøtte læring ved at anvende de forskellige 8 trivselstemaer som rummer elever med særlige behov eller udfordringer, til elever som har brug for at arbejde med ro, mod, resiliens, venskaber, empati, koncentration og fokus.

Med SkoleRo er det muligt at lave forskellige stationer rundt i klassen eller på stuen på samme tid efter de valgte farvekoder som de 8 trivselstemaer har, så eleverne på den tid du har stillet til rådighed kan arbejde målrettet med en øvelse som gør en forskel for dem. Derved kan vi sikre at elever får samme muligheder ved at alle arbejder forskelligt med sig selv.

SkoleRo og det individuelle hensyn

Med SkoleRo får børn og elever individuelt udviklet sine mestringsstrategier i løbet af deres tid i dagtilbud samt skoletid, så de kan håndtere de stigende krav i livet fra lektiebyrder, sociale medier, gruppepres, følelser, grænser, karakterer. Alt det som i den moderne verden gør det vigtigt at der i dagtilbud og skoler bliver prioriteret at opbygge mestringsstrategier som barn og ung.

For SkoleRo handler det om at se mennesket, hele mennesket, og give de bedste redskaber som styrker både fysisk og mental sundhed som kan forbedre indlæring, som fører til bedre livskvalitet. Det handler om at få færdigheder der ikke kræver at du er et fysisk sted eller har fysiske redskaber til rådighed, du har alt hvad du skal bruge inde i kroppen af redskaber, du ved hvordan bevægelse kan støtte dig og dit åndedræt kan du regulere dig selv med, du kan finde rundt i dine følelser og tage hånd om dem på en sund måde.

SkoleRo klæder dig på til at turde levet livet, og være klar til når livet sker.

Med SkoleRo drømmer jeg om at når børn bliver voksne og møder deres pædagog eller lærer, så lever de det gode liv. De lytter til sig selv, de er tro mod sig selv, de går sin egen vej, de er glade og har mental overskud og empati til at rumme andre. Alt fordi du sammen med deres forældre fik mulighed for at gøre en forskel med hjælp fra SkoleRo.

SkoleRo og børnefællesskabet

SkoleRo anskuer et fællesskab som en stue i en daginstitution eller en klasse i en skole bestående af børn/elever, deres voksne (forældre og fagpersoner).

For at kunne skabe et stærkt og sundt fællesskab, hvor relationer fungerer både socialt og fagligt, er det nødvendigt at der er gennemsigtighed omkring de fælles mål for at alle trives i fællesskabet. Det er ikke nok at lave en plakat eller folder med gode råd, indsatsen skal ud at leve i hverdagen, og det stiller krav til både voksne og børn. Det er her SkoleRo kommer på banen med hjælp til aktiviteter til gruppelege og inspiration til aktiviteter i hjemmet.

Sådan finder I ud af fællesskabets mål og retning: tag udgangspunkt i dagtilbuddets/skolens principper for trivsel og se ind i hvad der er gældende i klassen, hvordan kan forældre og lærere sammen sætte rammer for hvad klassen er fælles. Vejen derhen opnås ved brug af SkoleRo systematisk.

Lav en klar rollefordeling: SkoleRo anbefaler at det er læreren/pædagogen som har en ledende rolle, de kender børnene i skolen eller daginstitutionen, og kan her arbejde pædagogisk med at fremme trivsel. Vi opfordrer til at forældre til børn med særlige behov understøtter med de øvelser som pædagogen/læreren har succes med i klassen. Samtidig er der plads til at leg med øvelser der understøtter andre aspekter i almen dannelse kan tilvælges. Det handler om at få et mindset der er samarbejdende og åben og at hvile i at den ene øvelse ikke udelukker arbejde med andre øvelser. Eleverne er aftagere af de voksenstyrede initiativer, men på sigt kan det være at legene selv opstår på legepladsen eller i frikvarteret.

SkoleRo anbefaler at læreren/pædagogen gennemgår status på trivsel i fællesskabet, og bruger det som grundlag til at tale med børnene og eleverne om udvalgte trivselstemaer.

ddd

En stærk strategi og systematisk brug

SkoleRo anbefaler at have en klar struktur for brug af SkoleRo i stuen eller klassen, ca. 75 % af undervisningen eller mindst 3 gange om ugen i dagtilbuddet. Det gør det muligt at have plads for de øvrige obligatoriske ting, ture, projekter der skal arbejdes med samt sygdom. SkoleRo stræber mod driftssikkerhed og at det er realistisk at indtænke i sit arbejde.

SkoleRo arbejder også med kommunikation og samarbejde i fællesskabet, og i SkoleRos trivselstema ”Venskab” er det muligt at understøtte elever med øvelser der fordrer det interpersonelle sammenspil og at afkode den kulturelle kode mellem forskelligheder.

I skoler er der fokus på at anvende bevægelse for alle, for at få en varieret skoledag og fordi vi ved at bevægelse har en positiv indvirkning på indlæring og koncentration i undervisningen. Kravet om 45 min. Bevægelse er afskaffet, men i stedet er der opfordret til at skoler arbejder med bevægelse på en fri måde. Det stiller krav til at ledelsen skaber en bevægelsesstrategi og indfører principper, som vejleder pædagoger og lærere til at anvende bevægelse i praksis. Det hjælper SkoleRo med.

Vigtigt med forældreinddragelse

Når elever kæmper med at få skolelivet til at hænge sammen kan det også ske på grund af udfordringer i miljøet uden for skolen. Derfor er det væsentligt at forældre også får redskaber og støtte til hvordan de kan være der for sig selv først, for at kunne være der for deres barn. Det er lidt som med iltmasken i flyvemaskinen, der skal du også give dig selv ilt, før du giver dine børn ilt. Det er okay at gøre noget for dig selv som forælder, selvom du måske glemmer dig selv eller nedprioriterer egne behov, så er det vigtigt at genbesøge din opfattelse af dig selv og din egen værdighed. Det skyldes at dine børn ser og kopierer hvad du gør mere end de lytter til tomme floskler. Når du bruger tid på at gøre ting der gør dig glad, du tager dine pauser, siger fra, og beskytter egne grænser, så er det du lærer dine børn. I SkoleRo ved vi godt det er svært som forældre, men det er en del af at være forælder, at du passer på dig selv, for at kunne være der for dine børn. Det kræver nemlig mentalt overskud at være tilstede og have føling med og indsigt i dine børns behov, så de kan være set, hørt og støttet i deres socio-emotionelle udvikling.