Yamas
Yamas
Yamas og Niyamas principperne er skrevet for flere tusindende år siden, og derfor kan de ved første øjekast virke barske. Dengang var de tiltænkt som løfter for yogaudøvere, ligesom der er i religioner er bud og søjler som grundliggende principper for troen. I SkoleRo børneyoga bruges Yamas og Niyamas som reflektive værktøjer i øvelser til at hjælpe børn og unge med at reflektere, mærke efter, og svare hvad der er rigtig for dem.
Yamas er det moralske kodeks. De 5 yamas handler om det du gør, og de intentioner der er bag, og hvordan det har betydning for dig. De hjælper dig til at have fokus på din personlige integritet og etiske valg, moral adfærd over for dig selv, dine klassekammerater, lærere, venner, familier, og naturen omkring dig.
Ahimsa - ikke vold
Ahimsa handler om din mentale og fysiske sundhed, og opfordrer dig til at du ikke befinder dig i relationer der gør dig ondt psykisk eller fysisk. På samme måde som at ikke må påføre smerte hverken psykisk eller fysisk over for andre, om det er at slå, sparke, bide fordi du bliver vred eller ked af det, eller at du mobber andre og sårer dem. Ligesom du ikke skal ødelægge eller smide skrald i naturen. Du udøver ahimsa ved at lytte til din krop når du laver børneyoga, og i børnehaven, klassen, skolen, hvorend du går så er du empatisk og har et åbent sind.
Satya - sandhed
Kender du den med at du skal være tro mod dig selv? Din sandhed er formet af dine oplevelser, og følelser, og det kan ingen anden tage fra dig. Derfor er det vigtigt at du tro mod dig selv når du fortæller andre om hvordan du har det, og at det du gør er i overensstemmelse med hvad du føler indeni. Så vil sandheden sætte dig fri. Omfavn samtidig at andre kan have en anden sandhed, og uenighed er okay. På samme måde kan sandheden også oplyse, og være med til at forme en ny sandhed.
Asteya - ikke stjæle
Ligesom du ikke må plagiere andres opgaver, eller tage andres legetøj, så er det okay at fortælle hvis du oplever at andre stjæler. Asteya handler også om grådighed, der er ingen grund til at rage til sig af hvad du ikke har brug for, når det kan give værdi for andre. Stjæle er både at tage ting der ikke er dine, det er at låne ord, tanker og efterligne andre. Du opleve en lang større generøsitet når du er dig selv, og du selv skaber det du drømmer om at opnå.
Brachmacharya - afholdenhed
Har du hørt om dydens smalle sti? Denne yama betyder meget firkantet “cølibat”, men har i praksis en langt bredere forståelse og anvendelse. Det handler om at du vælger det der er godt for dig, og ikke tager impulskøbene. Det er lidt som når du står i køen i supermarkedet, og din kurv er fyldt det du kom for at købe, men som du står der bliver du fristet af lækkerier, som du egentligt ikke har brug for. Brachmacharya minder dig om at blive i balance ved at opnå personlig vækst i din krop og sind hver gang du overvinder en fristelse.
Aparigraha - ikke begære eller give slip
Tag hvad du har brug for, og lad resten være til en anden. Det inviterer til et liv næret af det meningsfulde og nødvendige. Nogle vil kalde det et simpelt liv uden materielle goder. Aparigraha er en påmindelse om at frigive alle de ting du ikke har brug for i dit liv, så du skaber plads til det der skal være i dit liv.